torstai 29. heinäkuuta 2010

Kesä jatkuu, purjehdus katkolla

Kesäpurjehdus jatkui Uuteenkaupunkiin. Sepä ei ole turhaan saanut venesatamapalkintojaan. Hienouksia: Hyvät ja ystävälliset palvelut, kaupunki ja venesatama nivoutuvat toisiinsa, kalakauppa (!), Warma-laivaa ja vanhaa Uuttakaupunkia esittelevä näyttely, Tuula Amberlan ja hyvän bändin konsertti sataman aukiolla ihan kaupan päälle.

Kulttuuria oli muuallakin: Taalintehtaan Baltic Jazz tarjosi mahtavia esityksiä. Lisa Ekdahl oli minulle uusi tuttavuus, mutta olipa jo aikakin tutustua. Ja jos tulee katukivetystä ikävä keskellä luontoa ja avomeren vieressä, voi mennä Katanpäähän Kustaviin. Siellä on ollut kivilouhimo ja linnoitus, jonka tykkitie on kivetty.

Taalintehtaalla naapurissamme olleen hollantilaisveneen seiloreiden kanssa vertailtiin veneitä ja purjehduksia. Eläkeläispariskunta etenee rauhalliseen tahtiin 46-jalkaisellaan. Kapteenska ei ollut sen järeämpi kuin tämän kirjoittajakaan, mutta veneen vinssit olivat vaikuttavia. Tänä kesänä he seikkailevat Itämerellä, ensi kesänä ehkä suuntaavat Välimerelle. Keskustelut käytiin hollantilaisveneen istuma-aukossa: heillä oli bimini, mitä meillä ei ole. Suomen kesässä uusi välttämättömyys?

Ilmeisesti useimmat pitkän matkan varustehaasteet voidaan ratkaista: vedet, sähköt yms. voidaan järjestää. Mutta liesi on edelleen ongelma. Kaasun käytössä tarvitaan jo Itämerellä erilaisia pulloja ja liittimiä. Kauempana tulee peliin erilaisia kaasujakin. Hankalaa. Hollantilaiset tiesivät joidenkin käyttävän sähköliesiä generaattorin sätkättäessä kodikkaasti. Dieselillä saa liekit hellaan muttei vielä uuniin, vai oliko se päinvastoin.

Venettä jättäessämme, haikeina, sain käytännön lohtua mukaan ottamistani varustelistojen tulosteista (www.planeraonline.fi). Ruksin omiin listoihini, mitä veneeseen jää, niin ei tarvitse viikonloppumatkoille varustautuessa ihmetellä, oliko siellä kahvia, teetä, pastaa, riisiä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti