tiistai 12. kesäkuuta 2018

Vastuut ja varustelut

Alan lehdissä murehditaan usein, tai ainakin huomataan, että nykyiset nuoret aikuiset eivät siinä määrin halua omistaa venettä ja sitoutua juuri sitä harrastamaan kuin vanhempansa joskus. Fiksua väkeä, ei paina pallo jalassa. Jos vielä vanhempien vene on tarjolla lainattavaksi -- erittäin fiksua.

Tässä järjestelyssä on suuria etuja myös meille vanhemmille. Tänä keväänä isän ja pojan oli tarkoitus askarrella purjeet paikalleen yhdessä -- homma jota kapteenska kavahtaa -- mutta sen hoitikin poika parin kaverinsa kanssa. Kapteeni ja kapteenska siis nilkuttivat siltä osin valmiiseen veneeseen Hirvensaloon. Vielä useampi kaveri oli mukana Hirvensalosta Helsinkiin -siirtopurjehduksen nuoriso-osuudella Hanko-Helsinki. Tätä ei tiettävästi ollut markkinoitu kavereille velvoittavana talkootapahtumana vaan huviretkenä. Tämä kuitenkin mahdollisti meille vanhuksille osallistumisen sukujuhliin maissa. Lomapurjehdusta on tiedossa kaikille sukupolville.

Pitää vielä mainita, että kumpikin seurue sai nauttia Suomen kesästä touko-kesäkuun vaihteessa. Muita veneitä oli liikkeellä harvakseen, satamissa ei muita, paitsi sentään Hangossa. Aamupala aamuauringossa: vesi kimmelsi, linnut lauloivat. Tuulta riitti purjeille muttei liikaa. Upea alku kaudelle.

Osallistuin veneen pesuun, mutta vahauksessa oli taas nuoriso-osasto merkittävästi mukana. Kapteeni hoiti katsastuksen. Nyt vielä muonat ja muuta tavaraa veneeseen.

Ruokaostokset kahta jättikärryä työnnellen ovat perinteisesti olleet tuskainen tehtävä. Nyt hoksasin tilata kaiken säilyvän ajoissa netistä. Pitkä aika siinäkin tilauksessa meni, mutta listoja on helpompi selailla työpöydän ääressä, eikä tarvitse kruisailla hyllyjen välissä.

Harjoitan salaista pahettani, listojen laatimista ja ylläpitoa, nykyisin jo ihan avoimesti ja häpeilemättä. Laadin keväällä veneilyvarusteista uuden, päivitetyn peruslistaston. Veneen varustaminen nousee näin harrastuksena huikealle tasolle. Yhdessä sarakkeessa on tietyn tarvikkeen osalta tieto, onko sitä jo veneessä (tai kassissa odottamassa siirtoa), ja montako kappaletta. Seuraavaan merkitään, pitääkö sitä viedä kotoa. Ja kolmanteen, pitääkö sitä vielä jostain hankkia. Sopii peitoille ja lakanoille, purjehdusalusasuille ja kahvipaketeille yhtä hyvin. Lyijykynää suosittelen, samaa listaa voi kuljettaa mukana kaiken kesää ja päivittää tarvittaessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti