keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Topologinen haaste


Nuorena ja pitkätukkaisena kapteeni opiskeli matematiikkaa ja intoili minullekin topologiasta. Selvitimme tänä iltana käytännön harjoituksen alalta. Olin sitä jo pohtinut viime yönä aina kylkeä kääntäessäni, ihan ilman matemaattista välineistöä.

Lazy jackin kangaspussin vetoketjuhan on rikki. Pussia ei siis saa kiinni. Se pitää siis korjauttaa. Korjaamista varten se pitää irrottaa paikaltaan. Kyseinen esine asennetaan paikoilleen eli pujotetaan puomissa olevaan uraan ennen kuin isopurje asennetaan. Sitten yritetään osata kiinnittää purje puomin päähän ja virittää reivinarut niin, että kun pussi suljetaan lasketun purjeen suojaksi, vetoketjun saa tosiaan vedetyksi kiinni eikä mikään naru asetu poikkiteloin. Siinäkin on haastetta, ja joskus asioita tehdään uudelleen ennen kuin kaikki on kohdallaan.

No nyt kaikki oli kertaalleen kohdallaan helatorstain aherruksen jäljiltä. Ja tänään halusimme saada korjattavan pussin irti puomista irrottamatta kaikkea mahdollista ja poistamatta purjetta. Asian taisi ratkaista se, että rikkinäisen vetoketjun hännän sai leikata poikki. Onnistuimme.  Uusi haaste odottaa kun saadaan uusi, ehjä vetoketju.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti