maanantai 9. heinäkuuta 2018

Purjehdusmatkojen luonteet

Venematkoilla on eri vuosina eri luonne. Joskus oli päämäärä kirkkaana mielessä ja kaukana horisontissa. Ensin Ahvenanmaa, sitten peräti Tukholma, myöhemmin Bornholm, Höga Kusten ja lopulta Kööpenhamina. Tällaisilla matkoilla laitetaan keula oikeaan suuntaan ja edetään tomeria päivämatkoja kohti kohdetta. Mahdolliset vierailijat ja miehistön vaihdot suunnitellaan etappien mukaan. Kartalla matka näyttäytyy pitkänä linjana, joka hiukan mutkittelee maaston mukaan.

On ollut sellaisiakin matkoja, joilla etapit suunnitellaan vieraiden ottamisen ja jättämisen mukaan. Jos siihen vielä lisätään pientä veneen korjausta ja tarvittavien osien tilausta, voidaan päätyä samana kesänä kolme kertaa Maarianhaminaan. Hieno paikkahan se. Kartalle saadaan kukkamalli: varsi alkaa kotoa, terälehdet muodostuvat tässä tapauksessa Maarianhaminan ympärillä tehdyistä lenkeistä.

Viime kesänä kiinnekohtia olivat juhannusvierailu ja myöhemmin 60-vuotissyntymäpäivät. Näiden lomassa kyläilimme minkä kerkisimme ystävien mökeillä saaristossa. Kartalle piirtyisi spagettiannosta muistuttava kuva. Hauskaa oli, ja herkullista.

Tänä vuonna (kuten usein aikaisemminkin) lähdimme matkaan sellaisessa kelissä -rankkasateessa ja kovassa vastatuulessa - jossa sunnuntai- ja viikonloppupurjehdukset olisi peruutettu. No lähtöpäivähän olikin tiistai. Juhannusaattona ajoitimme lyhyehkön päivämatkamme niin, että varmasti ehtisimme tukevasti juhlapaikan laituriin ennen ennustetun kovan tuulen alkamista. Ehdimme, ja tuuli sitten yltyikin aikataulun mukaisesti. Vierailimme ystävien mökillä Uudessakaupungissa, jossa viivyimme pari yötä tuulen rauhoittumista odottamassa. Jatkoimme matkaa Ahvenanmaan pohjoispuolitse, hienoa ja jylhää. Taas oli syytä viihtyä yhdessä satamassa kaksi yötä tuulta pitämässä. Ruotsiin pääsimme pujahtamaan, mutta lähdimme takaisin suunniteltua aikaisemmin, jotta ehtisimme Maarianhaminaan ennen tuulien yltymistä vielä kovemmiksi. 

Tänään olemme purjehtineet pitkästä aikaa kevyessä tuulessa. Nyt ehkä lopulta matka jatkuu perinteisessä leppoisassa kesäsäässä. Tämän kesän karttakuvio ei ole vielä hahmottunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti