perjantai 16. huhtikuuta 2021

Mastoa ja mittailua

Taas käyty veneellä. Vesi kimalsi ja lämpötila ylitti jo juhannussään (meidän porukoissa juhannussää tarkoittaa noin +9 C). Sopiva tunnelma miettiä veneilyä.

 

Katsastusvarusteisiin kuuluu tutkaheijastin, joka kiinnitetään vanttiin aika korkealle, selvästi maston puolivälin yläpuolelle. Tämä asiahan on ihan selvä, mutta silti kapteeni saa olla ylpeä itsestään ja minä kapteenista: Kapteeni muisti tämän asian nyt, kun masto vielä makoilee vaaka-asennossa telineessä noin olkapään korkeudella.  Helppo pikkuhomma kasvaa isoksi, jos masto on jo pystyssä ja sinne ylös pitää hilautua laittamaan tutkaheijastinta paikalleen. Useimmat pitävät mastoon menoa ikävänä, ja kun askarteluun tarvitaan mieluiten kolme kättä, ja pelokas asentaja pyrkii kuitenkin takertumaan mastoon ainakin yhdellä kädellä, menee homma todella ikäväksi. Onneksi telakalta sai ostaa tuon tutkaheijastimen, joten tärkeä oivallus ei mennyt hukkaan.

 

Toinen pikkuhomma: vanttiruuvien putsaus ja rasvaus. Helppoa ja kevyttä, mutta myöhäistä sitten kun masto on pystyssä ja kyseiset ruuvit on kiristetty, jotta masto pysyisikin pystyssä ja oikeassa asennossa. Homma sopi kapteenskan lahjakkuusrakenteeseen, vaikka onkin hiukan mukavuusalueen ulkopuolella.

 

Uudessa veneessä on kaikki erilaista (lue: pienempää). Kapteeni mittaili paikalleen vasta ostettua telinettä, johon kelataan poijuköysi, jotta voimme hoitaa poijuun kiinnittymisen ja laiturin lähestymisen totuttuun tapaan. Teline näyttää melkein mahtuvan. Toivoa on sen verran, että pidetään se ja kokeillaan käytännössä. Jos se lopulta estää poijuköyden kiinnittämisen knaapiin tai muita tarpeellisia hommia, siitä pitää luopua. Mutta emme halua luovuttaa suosiolla.

 

Kapteenskana touhusin päävastuualueellaani. Mittailin keittiön ja salongin kaappeja ja testailin pastakattilaa allaskaappiin. Kattila taitaa mennä vaihtoon, pienempi saa riittää. Seinäkaapit näyttävät näppäriltä ja odotan innoissani astioiden ja ruokatavaroiden sijoittelua niihin. Kaapit ovat kuitenkin kovin pieniä, joten esineiden ulottuvuuksia pitää mittailla, ettei viedä toivottomia möhkäleitä sinne. Kuin pieni muutto: tavaraa pitää taas karsia. Se on kivaa.

 

Muutenkin homma edistyy telakalla ja kotona. Istuintyynyjä tilattu. Katsastusvarusteiden lista on samalla suurelta osin ostoslista.

 

Älkää kysykö, mitä tuo nätti potkukelkka tekee veneiden seurassa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti