lauantai 29. kesäkuuta 2013

Kapteenskan keittiössä


Maarianhaminassa olemme saaneet hankituksi septipumpun varaosat, uuden invertterin ja kärryllisen ruokaa. Olemme  (miksi käytän monikkomuotoa, oikeastaan?) pesseet kaksi koneellista pyykkiä, joten sujahdan kohta puhtaiden lakanoiden väliin. Olemme syöneet hienosti hyvin (ÅSS) ja pizzaa hyvin (Pub Albin). Emme ole, siis kapteeni ei ole korjannut septipumppua, koska kapteenska joutui työskentelemään ahkerasti, siis t-ö-i-t-ä. Jaa miten se vaikutti asiaan? Arvatkaa tuottaako septipuuha tehtävää avustavalle perheenjäsenelle, instrumenttien ojentajalle ja siivoojalle.

Silloin kun emme syö ravintoloissa, eli enimmäkseen, syömme meillä veneessä tai matkakumppaniemme veneessä. Me kapteenskat totesimme äskettäin, että veneessä kokkaaminen on inspiroivaa ja hienoa. Keittiömme hienoudet perustuvat samaan periaatteeseen: Otetaan esiin se raaka-aine tai puolivalmiste, jolla on kovin kiire tulla syödyksi, esimerkiksi paketissa olevan päivämäärän perusteella. Etsitään täydentäviä pussinpohjia, kannikoita, puolikkaita ja muita jämiä, jotka voidaan upottaa tekeillä olevaan herkkuannokseen. Tuoreet ja kuihtuvat herkut käytetään sumeilematta ja ruhtinaallisesti.

Kun kävin täydennysostoksilla ja järjestin jääkaappiin tilaa uusille tavaroille, ylensin edellisen periaatteen uudelle järjestelmällisyyden tasolle. Otin esiin allakkani, sen tavallisen, jossa on työt ja huvit, muistettavat ja suunnitellut tapahtumat. Kirjasin viimeisten käyttöpäivien päivämäärien kohdalle kyseisten ruoka-aineiden nimet. Nyt ei tarvitse sukeltaa jääkaappiin tarkistamaan päivämääriä, vaan katson kalenterista, mitä olisi syytä ruokalistalle ottaa seuraavien päivien kuluessa. Ajankohdan lähestyessä haen inspiraatiota pienestä lehtileikkeistä koostuvasta reseptikokoelmastani ja kaivelen esiin muut tarvittavat, tai niitä korvaavat, ainekset.

Seuraavaksi nokka länteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti