perjantai 20. kesäkuuta 2014

Aivan ensiksi haluan kiittää...

-->
Kesäloman mittainen purjehdus ja vene-elämä on päässyt alkuun. Senhän voi järjestää monella tavalla. Kevään mittaan voi suunnitelmallisesti ja kaikessa rauhassa hoitaa veneen kunnostuksen kesää varten, hakea purjeet huollosta, hoitaa katsastuksen ja sen vaatimat toimet, kuskata ja järjestää paikalleen vaatteet ja varusteet, ostaa kasseittain ruokaa, testata reivijärjestelmän toimivuuden, jne.  Sitten loman alkaessa viedään mukaan pikku kassillinen tuoreruokaa ja meikkipussit.

On me näinkin joskus tehty. Mutta usein ei. Tänäkin keväänä muut kiireet, vai pitäisikö sanoa suomeksi priorisoinnit, veivät ne illat ja viikonloput, joiden aikana edellä luetellut ja monet muut asiat olisi tehty. Niinpä saimme paljon aihetta kiitoksiin.

Itse sijaitsemme pääasiassa Helsingissä, jossa meillä on venepaikkakin. Olisi helppoa, jos vene olisi paikallaan, ja me iltaisin käväisisimme hoitamassa jonkin pikku asian.

Vene asui talven Turussa telakalla. Kevään uhkaavasti edetessä teimme suunnitelman, joka perustui kahteen päiväkäyntiin autolla Turussa. Ensin eräänä sunnuntaina piti viedä veneeseen autollinen veneilyvaatteita, pelastusliivejä, peittoja, tyynyjä, kirjoja ynnä muuta tarpeellista, mitä olin parina iltana kerinnyt koota yläkomeroista ja kellarista. Näin tapahtui, ja palasimme kotiin väsyneinä mutta onnellisina.

Seuraavan täsmäiskun piti ajoittua perjantaipäivälle. Piti käydä tarkistuttamassa sammuttimet, noutamassa purjeet huollosta, ostoksilla Alkossa ja vielä ruokakaupassa. Kaksi ensimmäistä toimenpidettä oli mahdollista vain ma-pe-aukioloaikoina. Kyseessä oli viimeinen järjestettävissä oleva arkipäivä ennen matkalle lähtöä.

Perjantain koittaessa kapteeni ilmoittautui sairaaksi. Itsellänikin oli surkea olo, taistelin samaa flunssaa vastaan. Ajattelin, että ehkä pärjään matkassa, jos toinen puhkuu energiaa. Mutta kapteeni ei luvannut edes istua autossa etupenkillä.

Nyt tullaan niihin kiitoksiin. Ystävä Turussa lupasi käydä veneellä ja viedä sammuttimet tarkastukseen ja takaisin veneeseen. Ilman tätä apua kaikki olisi mennyt pieleen.

Purjeneulomo Niiniranta (joka on muutenkin toiminut erinomaisesti) lupasi järjestää purjeemme paikkaan, josta voisimme noutaa ne, vaikka putiikki on muuten kiinni. Tämäkin oli välttämätön asia saada hoidetuksi.

Kapteeni tokeni lauantaiksi ja kävi Helsingissä Alkossa. Saimme lopulta lähdetyksi sunnuntaina Turkuun. Haimme purjeet Niinirannalta. Veimme ne ja juomat veneeseen. Kävimme Hirvensalossa ruokaostoksille. Kiitokset myös sunnuntain aukioloajoista. Veneellä jaksoimme vielä laittaa fokan ja lazy jackin paikoilleen.

Helmarin ja S-Marin Hirvensalossa olivat hoitaneet veneen hienoon kuntoon ja niin valmiiksi kuin oli mahdollista. Katsastusmies kävi sunnuntaipurjehduksensa päätteeksi katsastamassa veneen.

Taas päädymme kotiin väsyneinä ja onnellisina. Maanantaina oli tiukka työpäivä. Lopulta tiistaina menimme junalla Turkuun ja bussilla telakalle Hirvensaloon. Saimme viimeiset ohjeet Tonilta ja köröttelimme koneella Turun vierasvenesatamaan Aurajokeen. Isopurje oli vielä pussissaan, tuulenpuuskat olivat ajoittain jopa 15 m/s joten purjeen virittely laiturissa ei kiehtonut.

Seuraavat kiitokset: olimme varanneet venepaikan Turusta, koska siellä ei ole kovin monia riittävän leveitä paikkoja. Hyvä systeemi. Päivän aikana soitteli venesataman isäntä, että paikassamme on toinen vene: kävisikö meille viereinen paikka? No tietenkin, kiitos tiedosta, niin ei tarvitse manailla ja panikoida.

Illalla maljat ystävien kanssa ja Nokkaan pizzalle. Nami. Keskiviikkona aamulla isopurjetta virittämään. Hyvin meni. Paitsi että ensin työnsin lyhimmän latan väärään koteloon, josta sitä oli aika homma pyydystää takaisin.

Förillä joen yli ja ruokaostokset. Isoon vielä viritettiin reivinarut. Taas kiitoksia: satamaisäntä, joka osaa purjeveneet, ei vain neuvonut vaan myös auttoi, kun narut piti saada pitkän matkaa läpi umpinaisesta kotelosta, mikä ensin näytti mahdottomalta.

Illanvietto turkulaisten ystävien kanssa veneessä. Keskiviikkoaamuna kapteeni poikkesi vielä korvalääkärille flunssan jälkihoitoon. Sitten loistavasti toimivan septityhjennyslaiturin kautta Airistolle ja eteenpäin.

Ystävien mökin rantaan ja saunaan – siitäkin suuri kiitos. Nyt hyvin nukutun yön jälkeen juhannusaattona on laitettu keula-ankkuria kuntoon. Kohta alkaa vene olla siinä kunnossa, mihin se olisi pitänyt laittaa jo ennen matkaa. Käy se näinkin. Kiitos kaikille.

Hyvää juhannusta ja purjehdusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti