sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kiehtova Grisslehamn


Grisslehamn on se satama, johon Eckerö Line liikennöi Eckeröstä. Veneilijät saavat vapaalippuja satamamaksun yhteydessä Maarianhaminasta ja Käringsundista (ja Grisslehamnista). Matkalla ehtii syödä hyvän lounaan ja ostaa tullivapaata tavaraa.

Teimme matkan kerran monta vuotta sitten emmekä tajunneet, että Grisslehamn on ihana paikka. Nyt menimme sinne omalla veneellä, lähinnä siksi, että se sijaitsee sopivasti Käringsundista tultaessa. Menimme nimenomaan laivasatamaan, jonka nimi on Fiskehamn. Satama on hieno, laituri sopivalla korkeudella, ja laivan aalloilta ollaan suojassa aallonmurtajan takana. Toinen satama, Marina, on meritse pitkän kierroksen päässä, mutta maitse sinne oli lyhyt kävelymatka Fiskehamnista.

Satama on todellinen toimiva kalasatama, mikä luo oman tunnelmansa ja mikä parasta, tarjoaa kaksikin hyvää kalakauppaa! Kalan saantihan on venematkoilla aina hankalaa.

Sataman lähiseutu on ruotsalainen idylli: pieniä sieviä hyvin hoidettuja punaisia mökkejä kukkivine puutarhoineen, käsityö- ja taidepuoteja, ym. Söimme hyvät pizzat pubissa, jossa oli iso TV ja jalkapallomatsi meneillään.

Vierailun ehdoton huippu oli museokäynti. Paikalla on Albert Engstömin koti ja ateljee, joita esitellään yleisölle. Ateljee on rantakallioilla lähes meren päällä. Näkymät ovat sen mukaiset. Mökkiin alun perin rakennetut terassit huuhtoutuivat myrskyjen mukaan, mutta itse rakennus on kestänyt paikallaan. Rakennuksen merelle katsova sivu on maalattu valkoiseksi, takapuoli punamullalla. Tämä on Ruotsin rannoilla yleistä: rakennukset saivat samalla toimia merimerkkeinä.

Taiteilija oli parhaimmillaan muotokuvien piirtäjänä. Öljymaalauksissa on vahvat väri. Hän kunnostautui myös humoristisena kirjailijana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti