torstai 3. heinäkuuta 2014

Kylmää kesää muistellessa: Kapteenin lämpövinkit


Kesä on vihdoin täällä! Täällä tarkoittaa tänä aamuna Stora Nassan saaristoa (ehkä maailman kaunein paikka) Tukholman ulkosaaristossa. Onneksi purjehdusaikaa on vielä pari viikkoa, niin ehdimme nauttia kesästä.

Nauttineet olemme tähänkin asti, mutta paksummissa vaatteissa. Nyt tarkenee muistella ja jäsentää viime viikkojen kokemuksia.

Juhannuksena, jolloin oli kylmä, sisämaassa myös vähäluminen sää, ystävät tervehtivät toisiaan tekstiviestein. Kapteeni kirjoitti purjehdusystävälleen: ”Hyvää juhannusta! Lämpimin terveisin – lämppäri toimii.” Vastausviesti: ”Toimisi meilläkin jos olisi. Terveisin folkkaripurjehtija.”

Päivällä kylmässä pärjätään tavanomaisella kolmikerrospukeutumisella: pitkät alusasut, fleecet, purjehdushaalarit ja –takit. Lisäksi pipot, kaulurit, hanskat.

Yöllä toimii se lämppäri. Kuitenkin keulakajuutassa on vielä tiettyä raikkautta. Kapteenin pitkäaikainen salainen ase on ohut makuualusta, joka eristää kapteenin raikkaasta patjasta ja lakanasta.  Sukat ovat itsestäänselvyys. Kapteenska on alkuyöstä turvautunut vanhaan kelmeänvaaleaan angora-aluspaitaan, joka on helppo riisua pyjaman päältä kun olo lämpenee peiton alla.

Kapteenin valitellessa selkäänsä angora siirtyi sängyn toiselle puolelle, aluspaidaksi  kapteenin flanellipyjaman alle. Kapteeni ei arvellut haluavansa vähentää vaatetta keskellä yötä.

Ratkaiseva oivallus oli ottaa tyylikkäät torkkupeittomme mukaan sänkyyn. Niihin kietoutumalla välttää puuvillalakanoihin pesiytyneen raikkaan tunnun. Näin päästiin yölläkin kolmikerrospukeutumiseen: angora, flanelli ja fleecepeitto.

Kapteeni on nyt kesähelteessä kesävaatteissa ja hymyilee auringolle. Mutta niin kauan kun on purjehdusta, on kylmiä öitä ja päiviä. Tulevia kesiä ajatellen kapteeni toivottaa tervetulleeksi kiinnostavat tarjoukset kokonaisangoraratkaisuista, sekä yö- että päiväkäyttöön.

Kysyikö joku, miksi ylipäätään purjehdimme näillä kylmillä vesillä? Auringon laskiessa Stora Nassan kalliomaisema kuiskaa: ”Koska olen sen arvoinen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti