maanantai 17. toukokuuta 2010

Ensimmäinen purjehdus

Vene oli todellakin telakan laiturissa. Ja sää suosi tavaran siirtelyä ja veneeseen asettumista. Kapteeni varmisti reippaassa tuulessa maston kiinnityksen suurin piirtein ja minä imuroin sisätiloja kotoa lainatulla imurilla. Vanhan lakanan kappaleet ja suihkutettava pesuaine sopivat hienosti pintojen pyyhkimiseen. Vene alkoi näyttää omalta viihtyisältä itseltään.

Patjamme ovat hyvin mukavat, ja niiden alle leikatut pehmeät muoviset verkkomatot (mikähän niidenkin oikea nimi on?) auttavat estämään patjojen kostumisen. Mutta jos nyt saisin valita, haluaisin perähytteihin pituussuuntaan halkaistut patjat mieluummin kuin yhdet leveät. Niitä sopivan topakoita, mukavia patjoja on aivan kauheaa repiä hytistä väljempiin tiloihin imuroitavaksi ja poist tieltä, kun pintoja pyyhitään. (Kaksi vinkkiä yhdessä kappaleessa!)

Ystävällinen mies auttoi rannassa, kun lähdimme navakan sivutuulen painaessa venettä laituriin. Edelleen kaikki hyvin! Tankkaamaan dieseliä lahden yli Tammisaaren rantaan. Taisimme olla ainoat ihmiset, joilla oli mitään oleellista päällä. Terassielämä kukoisti lämpimässä auringonpaisteessa.

Kolmen tunnin köröttely kapteenin sukulaisen rantaan. Tuuli oli laantunut illaksi ja veneen asento oli sopiva suhteessa tuuleen, joten saimme maston viimeiset virittelyt tehdyksi ja purjeet ensin nostetuksi ja sitten rullatuksi. Samalla lämmitimme saunaa. Iltatunnelma luonnossa.

Kaiken askartelun ja saunomisen jälkeen istahdimme tyytyväisinä syömään spagetti carbonaraa hieman ennen puoltayötä. Uni maistui.

Sunnuntaina oli tiedossa 9-10 tunnin matka Helsinkiin. Aloitimme vastatuuleen koneella, ja innostuimme lopulta myös purjehtimaan. Meni ensin testailuksi: Genoan skuutin paalusolmu piti harjoitella uudelleen, ja reivattaessa muistimme, että genoan sisäänvetäjän pitäisi olla pitemmäksi säädetty, jotta se yltää johonkin vinssiin. 

Maissa oli kuulemma lämmin sää, mutta merellä vastatuulessa tuli todella kylmä. Kapteeni halusi välttämättä käännöksissä myös skuuttausvuoroja, jotta tulisi liikuntaa. Ja veivaamista riitti, koska luovia piti.

Mutta oli kaunista. Ja hienoa. Ja upeaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti