sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Venematkat, Tove Jansson ja heterotopiat


On vaikea ajatella Tove Janssonia ajattelematta merta. Ja muumikirjat lukeneille on vaikea ajatella merta ajattelematta Tove Janssonia. Luin joitakin vuosia sitten Sirke Happosen tutkimuksen Vilijonkka ikkunassa (2007, WSOY). Siinä on käytetty käsitettä heterotopia Muumilaakson juhlien analysointiin. (Teoksessa on useita muitakin teemoja, suosittelen!) Muistin äsken, että lukiessani kuvittelin oivaltaneeni jotain syvällistä, ja kaivoin nyt venematkalta palattuani teoksen esiin.

Happonen viittaa Foucault’n ajatukseen heterotopiasta, joka liittyi 1960-luvulla alkaneeseen laajempaan keskusteluun sosiaalisesta ja historiallisesta maantieteestä. Foucault myös haastoi ajallisuutta korostavan historismin ja periaatteet kehityksestä ja kehityksen katkoista. Tässä viittailen tekstiin, jota luulen melkein ymmärtäväni.

Foucault’n heterotopia on paikka kaikkien muiden paikkojen ulkopuolella, mutta todellinen tila, jolla on myös tarkka sijainti. Kyse ei siis ole utopiasta. Tällainen vastakkaispaikka on samanaikaisesti konkreetti ja abstrakti. Esimerkkejä heterotopioista ovat juna, vene, siirtokunta, armeija jne. Myös vaikkapa sauna ja puutarha käyvät esimerkeistä. Vene on oikea perusheterotopia, paikka ilman paikkaa, olemassa itsekseen ja samalla alttiina aavalle merelle.

Heterotopioissa on samoja piirteitä kuin peruselämämme puitteissa, mutta myös suuria eroja ja äärimmäisiä vastakkaisuuksia. Vastakkaispaikassa, siis nyt vaikka venematkalla, voi olla tiukempia sääntöjä  ja rajoituksia kuin normaalielämässä, mutta toisaalta myös vapauksia, jotka eivät ole peruselämässä mahdollisia. Kummastakin voi kaivata toiseen, ja kummassakin voi nauttia asioista, jotka toisessa ovat saavuttamattomia. Yhdessä paikassa opittua voi jossain määrin siirtää toiseen.

Venematka on muutakin kuin keino irtautua mukavalla tavalla normaalielämän asioista vähäksi aikaa
. Se on toinen, kokonainen todellisuus, joka on kaiken aikaa olemassa, ja jonne voi siirtyä kunhan toimittaa tarpeelliset valmistelut. Historistinen ajatus kalenterissa peräkkäin olevista viikoista ja niiden sisällöistä ei ala läheskään ymmärtää venematkan merkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti